Van Nellefabriek, Rotterdam (ingekleurde foto #029).

Van Nellefabriek, Rotterdam. Foto: Vogel, Carel L. de, 1951, Anefo. Ingekleurd: Emiel Verwijst.https://www.facebook.com/DutchHistoryInColor/

Wikipedia: De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard. De voormalige fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. In 1916 kocht de firma Van Nelle een terrein langs de Schie in de toenmalige gemeente Overschie. Hier werd tussen 1927 en 1930 onder leiding van Cees van der Leeuw de fabriek gebouwd door J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. De Van Nellefabriek biedt tegenwoordig onderdak aan uiteenlopende bedrijven op het gebied van media en design. Daarnaast wordt een aantal ruimten gebruikt voor vergaderingen, congressen en evenementen. 

Van Nelle was een Rotterdamse fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee. Op 1 oktober 1954 trok de laatste Van der Leeuw zich terug uit de directie. Van Nelle werd toen een naamloze vennootschap. In 1977 verwierf het Amerikaanse Standard Brands na een jarenlange samenwerking alle aandelen van Van Nelle. In 1985 werd het bedrijf – door een zogenaamde managementbuy-out – weer geheel zelfstandig. In 1989 werd Van Nelle overgenomen door concurrent Sara Lee/Douwe Egberts. Douwe Egberts sloot alle productiefaciliteiten en reduceerde Van Nelle tot een merknaam. In 1998 heeft de Engelse firma Imperial Tobacco de shag- en sigarettenafdeling overgenomen, waarna de vestigingen in Drachten en Meppel gesloten werden. De eigenaar veranderde in 2016 zijn bedrijfsnaam naar Imperial Brands. Zie voor meer info Wikipedia.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s