Schiekade Rotterdam (ingekleurde foto #097).

De Rotterdamse Schie, de vaart die liep van Overschie naar Rotterdam. De naam “Schiekade” is ontleend aan de vaart.

Ze sloot aan op de toen reeds bestaande Delftse of Oude Schie, die Delft met Overschie verbond. Ter plaatse van het latere Hofplein kwam de Schie uit in de Kolk. De West-Schiekade gelegen tussen de Heulbrug en Overschie en vroeger vaak Lugt of Trekweg genoemd, werd als rijweg naar Delft gebruikt, heette sinds 1904 Schieweg. Rotterdam besloot in 1939 tot demping van het gedeelte van de Schie, gelegen tussen het Hofplein en het Stadhoudersplein en geschiedde voor een groot gedeelte met het puin van de huizen, die verwoest waren bij het bombardement. Sindsdien is een bekend Rotterdams gezegde “Eerst lag de Schie in Rotterdam, thans ligt Rotterdam in de Schie” (samenvatting info uit Rotterdams archief).

Deze foto is genomen vanaf de Schiebrug en we kijken hier over de Rotterdamse Schie. Links van de Schie heette het de Schiekade W.Z. (west-zijde), rechts van de Schie heette het de Schiekade O.Z. (oost-zijde). Het viaduct is van het Luchtspoor en gaat naar links naar Station Rotterdam DP (Delftse Poort). De molen links is de “Molen de Haas” (stellingmolen). Molen De Haas stond tussen de Schiestraat en de Delftsestraat.

Deze zogenaamde kabinetfoto komt uit een Leporelloalbum met foto’s van Rotterdam, uitgave van Andries Jager (Amsterdam). Foto wordt toegeschreven aan Andries Jager, maar kan ook van Pieter Oosterhuis zijn (fotograaf waarmee hij samenwerkte).

🎨 Kleur: Emiel Verwijst© (foto is van een niet al te beste kwaliteit).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s